Wat is webhosting en waarom heeft je website het nodig?

Ga je binnenkort je eigen website lanceren en delen met de wereld? Dan is het essentieel om een betrouwbare en veilige hostingprovider te kiezen. Het is een cruciale stap die je niet over het hoofd kunt zien, want zonder hostingpartner blijft je website onzichtbaar op het internet. Bovendien is een degelijke hostingpartner essentieel om te voorkomen dat je website te maken krijgt met beveiligingsproblemen zoals virussen en serverdowntime, en om ervoor te zorgen dat de prestaties van je site niet te wensen overlaten.

 

Laten we eerst eens kijken naar wat hosting precies is. In feite is webhosting het fundament waarop je website draait: het is het proces dat ervoor zorgt dat je website, met al zijn inhoud, bestanden, code en afbeeldingen, toegankelijk is op het internet. Wanneer bezoekers je website willen bekijken, sturen ze een verzoek naar de server door je domeinnaam in hun browser te typen. De server verwerkt dit verzoek en stuurt alle benodigde informatie terug, zodat de browser de gewenste pagina kan weergeven.

 

Nu we weten wat hosting is, laten we dan eens duiken in het belang van veilige webhosting en de verschillende hostingopties die tot je beschikking staan. Daarnaast zullen we de verschillen tussen webhosting en domeinnamen verduidelijken en praktische tips geven voor het kiezen van een webhosting provider. Na het lezen van dit artikel ben je volledig uitgerust om de juiste keuzes te maken voor jouw website!

 

Wat houdt webhosting in?

 

Webhosting speelt een cruciale rol in de online zichtbaarheid en toegankelijkheid van je website. Het gaat hier om het proces waarbij de bestanden, elementen en content van jouw website worden opgeslagen en beschikbaar gemaakt voor weergave in internetbrowsers.

 

Wanneer iemand jouw domeinnaam invoert in de adresbalk van een browser, wordt deze omgezet in een uniek IP-nummer, oftewel het IP-adres van jouw website. Dit adres linkt direct naar de server waar jouw websitebestanden zijn ondergebracht. Zodra de verbinding is gemaakt, dient de server de content van jouw website op, zodat de gebruiker deze kan bekijken en ermee kan interageren, beginnend bij de homepage of een specifieke pagina als een directe URL is ingevoerd.

 

Verbetering van websiteprestaties door kwalitatieve webhosting

 

Webhosting kun je zien als het huren van een digitale opslagruimte, waar alle essentiële onderdelen en bestanden van je website zorgvuldig worden bewaard en beschikbaar gesteld voor het grote publiek.

 

De serverlocatie van je hosting heeft een directe impact op de laadtijd van je website. Een website die op een Belgische server staat, laadt over het algemeen sneller voor bezoekers in België dan voor die in de Verenigde Staten. Daarom kiezen wij bij Incrediweb, de Belgische specialist in weboplossingen voor zelfstandigen en kmo’s, consequent voor hosting op Belgische bodem.

Een solide webhostingservice zorgt ervoor dat je website snel laadt, altijd toegankelijk is en beschermd wordt tegen potentiële bedreigingen. Dit alles draagt bij aan een betere gebruikerservaring, wat cruciaal is om bezoekers op je site te houden en hen aan te moedigen terug te keren. Investeer daarom in kwalitatieve webhosting om de prestaties van je website te optimaliseren en je online succes te garanderen.

 

Verschillende Categorieën Webhosting

 

Nu het duidelijk is wat webhosting inhoudt en waarom het essentieel is voor jouw website, is het tijd om te duiken in de diverse soorten webhosting die er zijn. Bij het uitkiezen van een webhostingprovider kom je diverse pakketten tegen. Deze variëren in prijs en de hoeveelheid functies die ze bieden: hoe hoger de prijs, hoe uitgebreider de functies die je krijgt.

blank

 

Shared hosting

 

Wanneer je de wereld van webhosting verkent, is de kans groot dat je begint met shared hosting. Dit type hosting is ideaal als je de basisfunctionaliteiten nodig hebt. Gericht op nieuwkomers, zijn shared hostingpakketten dikwijls uitgerust met gebruiksvriendelijke websitebouwers, ontwerpsjablonen en e-mailopties.

 

Bij shared hosting deel je servercapaciteiten zoals opslag en bandbreedte met andere websites, wat het een zeer betaalbare keuze maakt. Echter, omdat je de server deelt met andere sites, komen er enige risico’s bij kijken.

 

De prestaties van je website kunnen beïnvloed worden door shared hosting. Als een andere site op dezelfde server bijvoorbeeld plotseling veel verkeer krijgt, kan jouw site vertraging ondervinden.

 

Wanneer je website gehost wordt op een shared hosting platform, deel je de server en dus ook het IP-adres met andere websites. Dit kan invloed hebben op de betrouwbaarheid van jouw e-mailverkeer. Als andere sites op hetzelfde hostingplatform onbetrouwbaar zijn, kan jouw e-mailverkeer als gevolg hiervan in spamfilters belanden. Om dit risico te vermijden, biedt Incrediweb gespecialiseerde mailservers die ervoor zorgen dat jouw e-mails, zoals die van contactformulieren op je website, betrouwbaar verzonden worden.

 

Daarnaast bestaat de kans dat het gemeenschappelijke IP-adres van de server op een zwarte lijst komt te staan als gevolg van de acties van anderen op hetzelfde platform. Dit kan negatieve effecten hebben voor de zichtbaarheid en reputatie van jouw website. Bij Incrediweb pakken we dit probleem proactief aan door ervoor te zorgen dat onze klanten profiteren van een betrouwbare serveromgeving die de integriteit van jouw online aanwezigheid waarborgt.

 

Het meest geschikt voor: Nieuwe sites met beperkt webverkeer, zoals die van kleine ondernemingen.

 

Voordelen:

 • Kostenefficiënt
 • Serverinstellingen zijn vooraf geconfigureerd
 • Weinig tot geen technische expertise vereist
 • Onderhoud van de server is de verantwoordelijkheid van de host

Nadelen:

 • Gedeelde middelen kunnen invloed hebben op veiligheid en snelheid
 • Gedeeld IP-adres
 • Beperkte controle over serverconfiguraties

 

Dedicated hosting

 

Dedicated hosting is een totaal ander concept dan gedeelde hosting. Dit type hosting is vaak een duurdere optie, maar biedt website-eigenaren volledige controle over hun server.

 

Bij dedicated hosting huur je een eigen server, wat je volledige zeggenschap geeft over alles van de keuze voor het besturingssysteem tot aan het beheer en onderhoud van de server.

 

Ideaal voor: Website-eigenaren die veel dataverkeer hebben of specifieke controlebehoeften over hun serveromgeving.

 

Pluspunten:

 • Exclusieve toegang tot serverresources
 • Verbeterde snelheid en prestaties van de website
 • Uitgebreide schaalbaarheid en maatwerkopties

 

Minpunten:

 • De prijzigste hostingoptie
 • Vereist aanzienlijke technische kennis en ervaring

 

WordPress hosting

 

Managed WordPress hosting, vaak kortweg WordPress hosting genoemd, is een specifieke vorm van hosting die is afgestemd op WordPress-gebruikers.

 

De servers zijn geoptimaliseerd voor WordPress, waardoor je site vlotter en sneller werkt. Bij WordPress hostingpakketten krijg je extra’s zoals:

 

 • Plugins die al voor je geïnstalleerd zijn.
 • De mogelijkheid om WordPress met slechts één klik te installeren.
 • Kant-en-klare WordPress templates.
 • Eenvoudige drag-and-drop websitebouwers.
 • Klantensupport door experts in WordPress.

blank

Hosting bij Incrediweb

 

Incrediweb stelt shared hosting beschikbaar, een voordelige optie die uitstekend geschikt is voor eenmanszaken, kleine en middelgrote ondernemingen, en persoonlijke projecten van particulieren. Wij geloven dat kwalitatieve hosting toegankelijk moet zijn zonder dat dit ten koste gaat van betrouwbaarheid en veiligheid. Hieronder vind je hoe wij de gebruikelijke risico’s van shared hosting minimaliseren:

 

Selectieve klantacceptatie: Incrediweb hanteert een selectiebeleid voor nieuwe klanten. We bieden onze diensten aan legitieme eenmanszaken en KMO’s, en persoonlijke projecten die aan onze ethische normen voldoen. We weren expliciet alle illegale activiteiten, inhoud voor volwassenen en andere niet-toegestane diensten, om zo de integriteit van onze hostingomgeving te waarborgen.

 

Aparte SMTP-Relay: Voor het verzenden van e-mails vanaf onze websites maken we gebruik van een aparte mailserver. Hierdoor blijven onze hosting-IP-adressen vrij van spamlijsten. Onze e-mailserverprovider hanteert strenge regels tegen spam, zodat het IP-adres dat we gebruiken om te mailen zuiver blijft, en de e-mailaflevering van onze klanten optimaal is.

 

Voortdurende updates: De veiligheid van onze hostinginfrastructuur en de websites die we bouwen, krijgen continu aandacht. We zorgen dat serverinstellingen en websites up-to-date zijn, waardoor ze snel en veilig blijven draaien. Dit is een cruciale stap in het bieden van een betrouwbare service.

 

Bij Incrediweb kun je profiteren van de kostenefficiëntie van shared hosting, terwijl je je geen zorgen hoeft te maken over de veel voorkomende bezwaren. Wij staan garant voor de kwaliteit en de veiligheid, zodat jij je kunt richten op het laten groeien van je onderneming.