Je websitesnelheid & performance meten met Lighthouse. Een tool ingebouwd in je browsers

Als je website een lage score krijgt in Google’s PageSpeed Insights, kan dat flink frustrerend zijn. Een trage website is namelijk niet alleen vervelend voor je bezoekers, maar het kan ook de hoeveelheid contacten of verkopen die je krijgt, negatief beïnvloeden. Maar is het noodzakelijk om een perfecte score van 100 te behalen? Hieronder leg ik uit hoe de PageSpeed-score tot stand komt en waarom een perfecte score niet altijd het hoofddoel moet zijn.

Een kijkje in google’s PageSpeed Insights en Lighthouse

 

PageSpeed Insights gebruikt Lighthouse als basis voor het meten van de prestaties van je website. Lighthouse kun je op verschillende manieren gebruiken, zoals via Chrome DevTools of geïntegreerd in scripts. Het is belangrijk om te weten dat PageSpeed Insights meer is dan alleen een snelheidstest. Het biedt ook inzicht in gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en SEO.

blank

 

Hoe wordt Je score bepaald?

 

Lighthouse kijkt naar verschillende aspecten om je score te bepalen:

 

 1. First Contentful Paint (10%): Dit meet hoe snel het eerste zichtbare deel van je pagina laadt.
 2. Speed Index (10%): Dit meet hoe snel de inhoud van je pagina visueel weergegeven wordt.
 3. Largest Contentful Paint (25%): Dit meet hoe snel het grootste zichtbare onderdeel van je pagina laadt.
 4. Total Blocking Time (30%): Dit meet de tijd vanaf het begin van het laden tot wanneer je pagina volledig interactief is.
 5. Cumulative Layout Shift (25%): Dit meet onverwachte verschuivingen tijdens het laden van de pagina.

 

De realiteit voor belgische Websites

 

In België hebben we toegang tot snelle internetverbindingen, maar de prestaties van websites kunnen sterk variëren op goedkopere smartphones en laptops. Deze apparaten zijn vaak niet krachtig genoeg om zware websites snel te laden. Dit benadrukt het belang voor ons om websites te optimaliseren voor een breed scala aan apparaten, om een vlotte gebruikerservaring te garanderen voor elke bezoeker.

blank

 

Wat zegt de score echt?

 

 

Terwijl een hoge score in PageSpeed Insights aangeeft dat je website goed presteert, is het niet het enige dat telt. Een lage score betekent niet direct dat je website traag is. Het is belangrijk om te kijken naar de specifieke onderdelen die verbetering nodig hebben.

Gebruik Andere Tools voor Een Completer Beeld

Naast PageSpeed Insights zijn er andere tools die je kunnen helpen:

 

 • Google Search Console: Biedt inzicht in hoe echte gebruikers je site ervaren.
 • WebPageTest: Stelt je in staat om je site te testen onder verschillende omstandigheden, zoals verschillende apparaten en netwerkverbindingen.

 

Meer dan alleen snelheid

 

Naast het verbeteren van de snelheid, kijk ook naar andere aspecten van je website

zoals gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en SEO. Deze elementen zijn cruciaal voor een goede gebruikerservaring en kunnen je helpen hoger te scoren in zoekmachines.

 

Praktische stappen voor website optimalisatie

 

 1. Analyseer je website grondig: Gebruik PageSpeed Insights, Google Search Console en WebPageTest om een goed beeld te krijgen van waar je site staat.
 2. Focus op de grootste verbeterpunten: Kijk welke aspecten van je website de laagste scores hebben en pak deze eerst aan.
 3. Optimaliseer afbeeldingen en inhoud: Zorg ervoor dat je afbeeldingen niet te groot zijn en dat je inhoud goed geoptimaliseerd is voor snelle laadtijden.
 4. Verbeter serverprestaties: Overweeg een betere hosting of CDN (Content Delivery Network) als je server traag reageert.
 5. Minimaliseer CSS en JavaScript: Verklein en combineer waar mogelijk CSS- en JavaScript-bestanden om laadtijden te verminderen.
 6. Responsive design: Zorg ervoor dat je website goed werkt op alle apparaten, van desktop tot mobiel.

 

 

De impact van gebruikerservaring

 

Een snelle website is meer dan alleen prettig voor je bezoekers; het kan ook je conversieratio’s en zoekmachine rankings beïnvloeden. Een site die snel laadt en gemakkelijk te navigeren is, houdt gebruikers langer vast en verhoogt de kans op succesvolle interacties.

blank

 

Wanneer is goed goed genoeg?

 

Streef naar een score die haalbaar en zinvol is voor jouw website. Een perfecte score van 100 in PageSpeed Insights is niet altijd nodig. Richt je in plaats daarvan op het realiseren van merkbare verbeteringen in gebruikerservaring en prestaties.

 

Blijf voortdurend testen en aanpassen

 

De wereld van webprestaties is altijd in beweging. Blijf je website regelmatig testen en wees bereid om aanpassingen te maken als nieuwe trends en technologieën zich ontwikkelen.

 

Ons Lighthouse rapport van Incrediweb

 

We hebben onlangs de homepage van Incrediweb.be geoptimaliseerd en met Lighthouse getest. Op onze apparaten behaalde de site een indrukwekkende score van 90! Dit toont aan dat met de juiste optimalisaties, significante verbeteringen in laadtijden en prestaties mogelijk zijn.

blank

Het is cruciaal om te weten hoe je zelf Lighthouse-rapporten kunt genereren en interpreteren. We zullen binnenkort een instructievideo delen die stap voor stap uitlegt hoe je dit kunt doen, zodat je je eigen website kunt analyseren en optimaliseren.

Conclusie

 

Het verbeteren van de snelheid van je website is een doorlopend proces dat verder gaat dan alleen het najagen van een perfecte score in PageSpeed Insights. Door een holistische benadering te hanteren en te focussen op wat echt belangrijk is voor je bezoekers, kun je een website creëren die niet alleen snel laadt, maar ook een plezier is om te gebruiken. Onthoud dat elke kleine verbetering in de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van je site kan leiden tot een betere ervaring voor je bezoekers en uiteindelijk tot meer succes voor jouw online aanwezigheid.

 

Een snelle, efficiënte website is van onschatbare waarde in het digitale tijdperk. Het gaat niet alleen om snelheid; het gaat om het creëren van een positieve, naadloze ervaring voor elke gebruiker die jouw website bezoekt. Of ze nu iets kopen, informatie zoeken of gewoon rondkijken, elke seconde telt.

 

Dus, terwijl je streeft naar die betere PageSpeed-score, vergeet niet dat het uiteindelijke doel is om een website te bouwen die zowel snel als functioneel is, een site die jouw bezoekers waardeert en hen de beste ervaring biedt.

 

Met de juiste tools, een beetje inzicht, en de wil om te verbeteren, kan je website uitgroeien tot een echt digitaal juweeltje. Veel succes met het optimaliseren van je website!

 

Voor nog meer diepgaande tips, blijf op de hoogte van de laatste trends en praktijken in webontwikkeling.